Бургас: По повод Сирни Заговезни в Община Малко Търново представят обреда Кукер без маска

Споделете в:

Бургас. В Община Малко Търново представят обреда Кукер без маска по повод Сирни Заговезни. Това съобщиха от Община Малко Търново.
По повод днешния празник- Сирни Заговезни в Малко Търново се провежда Кукеров ден или т.нар. странджански Кукер без маска. Начало на обредното представление е от 09.30 часа с Кукерското шествие, което продължава през целия ден. Кукерската дружина тръгва от Младежки дом и отива при кмета на общината за благословия. От там шествието се отправя към площад „Преображение” и се изпълнява ритуалното кукерско хоро. Кукерската дружина обхожда целия град, като се посещават домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината.
От 18.00 часа ще се състои кукерският ритуал „Заораване” в центъра на града. От 18.15 ще бъде представен и традиционен обред „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта. Празникът продължава със странджански хора и веселие.
Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново (да възкръсне). Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.
Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празника, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *