Тoyota разработи устройство в помощ на незрящите

Споделете в:

/КРОСС/Японският автомобилен гигант Тoyota е разработила преносимо устройство за слепи и хора със зрителни увреждания.

Изобретението, което се носи на рамената, ще помага на незрящите да се ориентират, допълвайки използваните досега бастуни, базови GPS устройства и кучета-водачи.

Японският автопроизводител обяви новата си инициатива „Project BLAID“ в блога си тази седмица. Според PCMag компанията скоро ще започне тестове на технологията.

„Искаме да разширим свободата на придвижване за всички, независимо от обстоятелствата, местоположението или способностите,“ казва административният директор на Toyota за Северна Америка Саймън Нагата в изявление. Устройството ще бъде оборудвано с камери, които наблюдават заобикалящата среда, както с високоговорители и вибриращи мотори. „Ще помогнем на потребителите по-лесно да се ориентират в затворени пространства като офис сгради и търговски центрове, да намират ескалатори, стълби, врати и тоалетни,“ се посочва в публикация в блога на компанията.

Във видеоклип, представящ устройството, Toyota заявява, че се надява да добави и други функции като картографиране, лицево разпознаване и идентифициране на обекти.

Toyota не е първата компания с такъв вид инициатива. През ноември Microsoft в сътрудничество с британската благотворителна организация Guide Dogs представи устройство за навигация на хора със зрителни увреждания в градски условия.

Изтчоник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *