Стара Загора: Фолклорният празник в кв. „Железник“ за Сирни Заговезни ще се проведе на 12 март

Споделете в:

Стара Загора. Поради неблагоприятната прогноза за времето на 13 март (неделя), традиционното отбелязване на Сирни Заговезни, подготвяно от НЧ „Железник – 1988“ и Община Стара Загора, ще се състои на 12 март (събота), от 17.30 часа, на площада в центъра на квартал „Железник“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Тържеството ще започне с изпълнения на музикантите от Общински духов оркестър – Стара Загора. В програмата ще участват още и славейчетата от Детски народен хор „Жарава“ при читалище „Родина“, Детски танцов състав „Тракийче“ при НЧ „Г. Бакалов“, певчески фолклорни групи от читалищата „Митьо Станев“ и „Кольо Ганчев“, група „Огърлица“ от „Железник“ и танцьорите от Клуб за български народни танци „Тракийци“, с ръководител Таня Александрова. Тази година, злото ще бъде гонено заедно с кукерите от село Тъжа, Община Павел баня и момчетата от кукерския състав в квартал „Железник“, които с обичая „Камила“ще благославят за берекет.
По народен обичай ще бъде запален огън, който след като пригасне, ще бъде прескачан за здраве. Ще се хвърлят и запалени стрели, ще се играят буйни хора, на които „за последно до Великден“ ще се хванат всички да поиграят.
Сирни Зеговезни е един от най-игривите и безгрижни народни празненства, изпълнен с веселби и забавления. Според народните вярвания, на този ден, небето и земята си прощават, затова и хората трябва да обиколят по-старите роднини, да целунат ръка и да поискат прошка.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *