Саудитска Арабия поема най-големия дълг от десетилетие насам

Споделете в:

/КРОСС/ Заради ниските цени на петрола, които удариха бюджета на Саудитска Арабия, властите в страната обмислят поемането на задължение между 6 и 8 млрд. долара, твърдят източници на Reuters. Това би бил най-големият дълг на Кралството за последното повече от десетилетие.

Според информацията от Рияд са поискали от кредиторите си удължаване на срока за изплащане на 5-годишния си дълг в щатски долари. Целта е по този начин страната да се справи с рекордния бюджетен дефицит, породен от евтиното черно злато. Недостигът на Саудитска Арабия достигна 100 млрд. долара през миналата година.

В края на януари стана ясно, че властите в арабската държава предвиждат значителни мерки, за да компенсират дефицита и да намалят зависимостта на икономиката от износа на черно злато. Тогава стана ясно, че може да бъде улеснен достъпът на чужденци и визовият режим, който е един от най-строгите в света.

По този начин Рияд иска да привлече повече инвеститори и да намали зависимостта на икономиката от износа на петрол. Освен това е възможно Кралството да разреши чуждестранни бизнесмени да притежават до 100% от дружества в поне четири индустрии заедно с търговията на дребно, при която това вече е позволено.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *