Единственият кандидат за председател на КЗК оттегли кандидатурата си (ОБЗОР)

Споделете в:

София. Единственият кандидат за председател на КЗК оттегли кандидатурата си по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм, на което трябваше да бъдат изслушани 11-те кандидати за членове и ръководство на Комисията. Кандидатите са Анна Георгиева (БСП), Красимир Витанов (Реформаторски блок), Стамен Гърбелов (БДЦ), Нколай Илиев (АБВ), Калинка Павлова (БДЦ), Росен Желязков (ГЕРБ), Георгица Стоянова (ГЕРБ), Кирил Добрев (БСП), Пламен Киров (ДПС), Димитър Кюмюрджиев (АБВ) и Кирил Дойчинов (който бе номиниран от отцепилия се от ДПС Муса Палев). По време на заседанието Росен Желязков заяви, че е воден от ясното съзнание за отговорността и значимостта за процедурата за избор на председател, заместник-председател и членове на КЗК но оттегля кандидатурата си за неин председател. Желязков посочи, като основен мотив за отказа му това, че не търси служебна победа. Той заяви, че отказва да се състезава сам със себе си и изрази желанието си да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата. Росен Желязков бе категоричен, че позиция му е негова автономна – негово лично и независимо решение, за което е информирал вносителите на кандидатурата му. По думите му, КЗК има нужда от доверие и изрази надежда, че с тази позиция ще допринесе за нейното укрепване. Оттеглянето на кандидатурата му предизвика хаос в заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм. Членовете на комисията първо гласуваха да бъде продължено изслушването на останалите кандидати въпреки оттеглянето на Росен Желязков, но това предложение бе подкрепено с равен брой гласове „за” и „против” и „въздържал се”взети заедно, което наложи обявяването на 5-минутна почивка. След почивката обаче депутатите прегласуваха решението си и отново гласовете бяха по равно. Това наложи председателят на Комисията Петър Кънев да отложи заседанието. Пред журналисти Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че е нелогично е да бъдат избирани само членове и заместник-председател на КЗК, без да бъде избран председателят ѝ. По думите му, отлагането е задължително, защото би трябвало в изслушването да се избира екип, който да ръководи КЗК. Той определи оттеглянето на кандидата за председател на КЗК като направено по мъжки начин.
Оттеглянето на кандидатурата на Росен Желязков става два дни, след като премиерът Борисов обясни, че е възложил да се намери начин ГЕРБ да не участва в избора на КЗК и така да блесне цялата истина за това, че Радан Кънев обслужва БСП или ДПС. Решението тогава Борисов мотивира с това, че от Демократи за силна България (ДСБ) и гражданската квота в Реформаторския блок по-рано отказаха да предлагат свои кандидатури. Премиерът бе категоричен, че повече няма да носи отговорност и да позволява някой да руши репутацията на ГЕРБ. Той призова ДСБ да седнат на масата на преговорите и да изберат състав, който да се ползва с доверие и да работи, защото очаква от Комисията работа. Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че се финализират задкулисните договорки за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията като се разпределят обичайните партийни квоти, зад които прозират ясни корпоративни квоти в бъдещия състав на КЗК. Той допълни, че от ДСБ са принципни противници на това КЗК да се занимава с обществени поръчки. По думите му, разумна реакция в случая е процедурата за избор на нов състав на КЗК да се спре и да стартира нова.
След като председателят на ДСБ Радан Кънев обяви, че партията няма да участва в процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и премиерът Бойко Борисов възложи на народните представители от ГЕРБ да не издигат кандидат за председател на Комисията, във вторник техните действия предизвикаха остри коментари от страна на лидерите на АБВ, БСП и ДПС. Зам.-председателят на АБВ Румен Петков изрази мнение, че ако премиерът и ГЕРБ се поддават на рекета на Радан Кънев, те стават съучастници в разбиването на държавността. Според него чрез загатнатото от Борисов преразглеждане на цялостната процедура по правила, критерии и технология на избора на КЗК се създава една лоша практика. От своя страна съпредседателят на ДПС Четин Казак заяви, че изказванията за спиране на процедурата за избор на КЗК не остават в обществото усещане за стабилност. По думите му, подобни обрати и противоречиви сигнали не дават добра картина и не оставят добър вкус, относно синхрона в управляващото мнозинство за последователността на предприетите действия и вземаните решения. Според председателя на БСП Михаил Миков „управляващата конструкция се тресе” и пример за това е изявлението на Бойко Борисов по повод процедурата по избор на състав КЗК.
На извънреден брифинг във вторник – ден преди заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм бе обявено, че процедурата за избор на членове и ръководство на КЗК трябва да бъде продължена. Тогава зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов заяви, че всичко, което е свързано с процедурата по избор на нови членове КЗК е изпълнено. Той допълни, че ГЕРБ ще се съобрази с позицията на партиите, които формират парламентарното мнозинство, защото не може да вземе решението еднолично, когато е част от парламентарно мнозинство от четири партии. Найден Зеленогорски, зам.-председател на ПГ на РБ, коментира ситуацията, като посочи, че процедурата за издигане на кандидатури и определяне на правила, която беше гласувана от парламента, е минала в пълно съответствие с всички изисквания на правилника. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов също обяви, че Патриотичният фронт е за завършване на процедурата за избор на нов състав на КЗК. Народният представител и зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова подчерта, че от партията ѝ смятат процедурата за легитимна. По думите й, мотивът, че да има желание да бъдат вкарани повече гражданственост и представители на граждански формации в неправителствения сектор, би могъл да се защити с номинации на такива експерти от парламентарни групи или отделни народни представители.
Деница КИТАНОВА

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *