Компютрите на Apple “за пръв път” са жертва на атаки с искане на откуп

Споделете в:

Лондон. Зловреден софтуер, който блокира файловете в компютъра и иска откуп, за да ги освободи, успешно е атакувал компютри на Apple, пише BBC News. Изследователи в сферата на киберсигурността от компанията Palo Alto Networks посочват, че за пръв път такива атаки се реализират срещу “Мак”.
Софтуерът KeRangers е бил скрит във версия на клиента на BitTorrent Transmission. Създателят на Transmission и Apple заявяват, че са предприели стъпки, за да спрат разпространението на зловредния софутер. Все още не се знае колко хора за засегнати.
Transmission е програма, която позволява на потребителите да свалят и споделят BitTorrent файлове – най-често музика или филми. След като е бил информиран за нападенията, Apple е анулирал сертификата на заразения софтуер, за да предотврати инсталирането му, ако бъде свален. Разработчиците на Transmission са пуснали нова версия и призовават клиентите да обновят софтуера си назабавно.
Операционната система на компютрите на Apple – Mac OS X, традиционно се смята за сигурна, тъй като е по-затворена в сравнение с функциониращия на безброй различни устройства Windows. Писането на зловреден код за “Мак” беше по-трудно, защото имаше по-малко такива машини, но с нарастването на употребата им, престъпниците работят усилено, за да ги атакуват, казва Грег Дей от Palo Alto Networks. “Свидетели сме на повече заплахи за “Мак” през последните няколко години – това е напомняне, че няма среда, в която не съществува риск от кибератаки.”

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *