Глобиха „Теленор” заради неспазена гаранция

Споделете в:

/КРОСС/Шуменският районен съд потвърди глоба, наложена на „Теленор“ заради неспазена гаранция. Това става ясно от решение на магистратите, съобщава topnovini.bg.

Финансовата санкция от 1000 лв. е наложена с наказателно постановление от Комисията за защита на потребителите (КЗП). То е издадено заради неизпълнен гаранционен ремонт на мобилен телефон.

От мобилния оператор са обжалвали постановлението, но съдът е определил жалбата като неоснователна и затова е потвърдил санкцията.

Случаят е от лятото на миналата година, когато клиентка връщала четири пъти телефона си – „HTC Desire 200″. Апаратът бил купен през 2013 г. от магазин на „Теленор“ в Шумен. „НТС“-то дало дефект – неразчитал номерата в указателя. Жената го давала за гаранционен сервиз на три пъти. Първите две рекламации били удовлетворени, но при третата не бил констатиран проблем с апарата и той бил върнат на клиентката. Това станало на 18 май миналата година.

След около два месец – на 29 юли, тя обаче се върнала и пак оставила телефона – със същия проблем за четвърти път.

След като се запознали с документите по делото и разпитали свидетели магистратите установили, че има нарушение на Закона за защита на потребителите, тъй като стоката не била приведена в съответствие с договора за продажба в рамките на един месец, считано от предявяване на третата поред рекламация.

По делото е безспорно установено, че недоволния потребител е предявил тази рекламация на 18 май 2015 г. като към 18 юни мобилен телефон „HTC Desire 200″ не е бил приведен в съответствие с договора за продажба.

Затова и съдът потвърдил финансовата санкция от 1000 лв., наложена на „Теленор“ от КЗП.

Решението не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Шуменски административен съд в 14-дневен срок.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *