Без общо решение след проведена среща за концесията за ски зоната в Банско (ОБЗОР)

Споделете в:

Няма ясно основание за прекратяване на настоящия договор с концесионера на ски зоната в Банско. При евентуалното му прекратяване загубите за държавата ще са огромни – в размер на десетки милиони левове. Това стана ясно след проведена дискусия между всички заинтересовани страни, които се опитаха да намерят консенсусно решение по въпросите, свързани с управлението на ски зоната. Не се стигна до общо решение, като най-вероятно днешната дискусия ще доведе до промяна в договора, а не до прекратяването му. Въпреки всички уверения на експертите, еколозите останаха със съображенията си в полза на прекратяване на концесията в Банско. Те допълниха, че не може да се стигне до консенсус, докато не стане ясно строи ли се незаконно или не.
В срещата взеха участие министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен“ АД.
Според министърът на туризма Николина Ангелкова, прекратяването на договора ще доведе до огромни загуби за туризма, както и до загуба на работни места за жителите в района на Банско и Разлог. Министър Ангелкова заяви, че се надява да бъде достигнато до решение за това да бъде изменен договорът за концесия, така че да бъдат максимално гарантирани интересите на държавата.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски допълни, че като цяло няма нужда от статистически данни, за да се докаже фактът, че ски инфраструктурата е недостатъчна. „Нашето становище е, че при спазване на приложимото законодателство и положителен ОВОС би следвало по-скоро да се развие лифтовата инфраструктура”, посочи той.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че има три опции за действия от тук нататък – да се запази текущото състояние на концесионния договор, което означава да продължи непрестанното напрежение и криза, прекратяване или изменение на концесионния договор.
От своя страна началникът на Дирекция „Национален строителен контрол“ Милка Гечева увери, че от 2003 година досега са извършвани проверки в ски зоната в Банско, включително и по прокурорско нареждане, но не са установени нарушения, както и незаконно строителство. Според еколозите обаче в ски зоната на Банско се извършва строителство, което не е в съответствие със закона. Мариета Немска, председател на междуведомствената комисия за разрешаване на проблемите на проекта за Ски зона – Банско, заяви, че няма категорични доказателства, че концесионерът на ски зоната не е изпълнявал концесионния договор. По думите й, именно това е и причината да не бъде взето решение за разтрогването му. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, твърдо заяви, че не е регистрирано незаконно строителство в ски зоната.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *