Сензацията, която очакваме от ЦЕРН на 16 март

Споделете в:

/КРОСС/ На предстоящата конференция на физиците в Италия учени от ЦЕРН ще представят данни за мистериозния пик, който в края на миналата година предизвика сензация и ни подсказа, че може би сме на прага на „новата физика“.
Следващата седмица (12-19 март), в курорта Ла Туиле в италианските Алпи, ще се проведе традиционната пролетна конференция на физиците Rencontres de Moriond, съобщава nauka.offnews.bg.
Вниманието на всички ще бъде фокусирано в сряда 16 март, когато темата на презентацията ще бъде един пик X(750), регистриран от детекторите на Големия адронен колайдер (LHC) в ЦЕРН ATLAS и CMS. Един пик, който миналата година предизвика много вълнения, в които признаваме, се включихме и ние (вж. „Може би откриха втора „частица на Бога“, която радикално променя досегашната физика“, „Откритията във физиката, за които още не сме пораснали“, „Как доказването на Суперсиметрията може да промени разбирането ни за Вселената“)
„Но ако този сигнал се запази, това означава, че идва нещо, което никой госега не е виждал. Това обяснява вълнението – това може да е първият поглед към реалната „нова физика“ – заяви холандският физик проф. Фрея Блекман (Freya Blekman) от Свободния университет в Брюксел и работеща на детектора CMS в ЦЕРН.
„Вълнението е оправдано“, отбеляза новият шеф в ЦЕРН Фабиола Джаноти (Fabiola Gianotti) през месец януари. X (750) може да създаде работа за цяло поколение физици.“
Въпросът е дали това е сигнал за нещо истинско. И какво означава това.
Сензацията, която се случи през декември бе за един необичаен пик с енергия от 750 гигаелектронволта, който засякоха двата детектори в продуктите на разпад след сблъсък на протони. Тази енергия, почти 800 пъти масата на протона и 6 пъти масата на Хигс бозона, изглежда идваше от непозната, много тежка частица.
Два въпроса останаха оттогава – дали пикът е реален или е просто статистическа шум, какъвто често се наблюдава, когато станаха достъпни повече данни и за какво свидетелства този пик.
Що се отнася до първия въпрос – двата споменати детектори измерили протонните сблъсъци през декември 2015 г., не показват категоричен резултат. Стандартното отклонение сигма при ATLAS е 3.2, а при CMS – 2.6, а за да се приеме „откритието“ за валидно трябва статистическата значимост да достигне 5σ.
От декември, Големият адронен колайдер (LHC) затвори за поддръжка, а през това време учените анализират съществуващите данни, CMS има допълнителни данни, които все още не са оповестени. Надяваме се, че по-нататъшните анализи ще увеличат статистическата значимост на пика, а слуховете са, че следващата седмица те ще бъдат публикувани.
Ако в LHC наистина са видяли нова частица, трябва да се отговори на въпроса: каква е тя? Според подписа й, частицата трябва да тежи около 750 GeV и попада в класа на бозоните и нейният спин е цяло число. Някои твърдят, че новата частица е по-тежък брат на бозона Хигс, който, между другото, също се появи за първи път в Големия адронен колайдер като интересен пик в данните преди около четири години.
От обявяването на резултатите от наблюдението на пика на 16 декември, се появиха огромно количество теоретични статии в arXiv – досега около 250 – и всички те се опитват да обяснят какво може да е това, което са засекли детекторите. А голяма част от тях говорят за тези частици.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *