Zaman: Турската полиция е използвала водни оръдия срещу събралите се протестиращи пред редакцията на вестник „Заман“

Споделете в:

Истанбул. Турската полиция е използвала водни оръдия и сълзотворен газ срещу събралото се множество, протестиращо пред сградата на опозиционния вестник Zaman, пише на сайта на самия вестник.
Съдът в Истанбул днес назначи попечители, които да поемат контрол над медийната компания, която ръководи вестника, нанасяйки пореден удар върху свободата на медиите в Турция. Журналисти от „Заман“ съобщиха, че полицията е използвала сълзотворен газ срещу стотици протестиращи пред сградата срещу решението на съда.
На видеозапис се вижда как редакторът на „Заман“ Севги Акарчешме е блъскана от полицията. „Полицията не ни допуска до собствените ни офиси в собствената ни сграда! Това е деспотизъм!“, заяви по-късно тя на личната си страница в социалната мрежа „Туитър“.
Няколко опозиционни депутати, присъствали на протеста също са пострадали от сълзотворния газ. Съобщава се, че полицията е чупила камерите на отразяващите събитието журналисти.
Главният редактор на вестника Абдулхамит Биличи се обърна към своите колеги, определяйки решението на съда за „черен ден за турската демокрация“. Събралите се журналисти и читатели са скандирали: „Свободната преса не може да бъде заглушена“, докато са носели плакати с надпис „Не ни пипайте вестника“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Изтчоник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *