Изследователи „зареждат“ информация в мозъка като във филма „Матрицата“

Споделете в:

Вашингтон. Във филма “Матрицата” героят Нео научава бойното изкуство кунг фу за секунди, зареждайки умения в мозъка си от компютър. Този сюжет от научната фантастика скоро може да се превърне в реалност, пише MailOnline. Изследователи са разработили подобен метод. Той използва модели на мозъчни вълни на експерти, за да ускорява обучението на начинаещи. В серия от експерименти учените доказват, че технологията е в състояние да промени мозъчните вълни по време на процеса на обучение.
Екипът е записал моделите на мозъчна активност на шестима граждански и военни пилоти по време на симулации на полет. Тези модели са били „заредени“ в мозъците на обучавани на симулатора пилоти чрез метод, наречен транскраниална директна електрическа стимулация. Начинаещите, получили мозъчна стимулация са показали по-добри резултати от контролна група. Учените посочват, че уменията на начинаещите пилоти са се подобрили с 33 процента в сравнение с участниците, които са получили мнима мозъчна стимулация.
Д-р Матю Филипс, невролог в HRL Laboratories в американския щат Калифорния, който ръководи проучването, казва, че техниката помога да се увеличи “невропластичността” на мозъка, необходима при учене. “Когато учиш нещо, мозъкът се променя физически. В рамките на процес, наречен “невропластичност” се създават и заздравяват връзки.” Технологията е все още в “бебешка” възраст, но би могла да има значителен ефект в бъдеще. HRL Laboratories е изследователска и развойна компания, притежавана от Boeing и General Motors, която разработва нови сензори и материали.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *