Парламентът забрани къмпингуването на 100 метра от плажовете (ОБЗОР)

Споделете в:

София. Със 106 гласа „за“ депутатите гласуваха на второ четене спорните промени в Закона за Черноморското крайбрежие, с които забраниха къмпингуването и паркирането на автомобили на крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м. „Против” промените гласуваха 9 народни представители, а 7 се въздържаха. Чл. 23а от законопроекта предвижда за нарушаване на изискванията на новоприетите изисквания, физическите лица да се наказват с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв., а едноличните търговци и на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. за всяко нарушение, ако не подлежат на по-тежко наказание. Първоначалният текст на законопроекта предвиждаше, освен къмпингуването и паркирането на автомобили, нощуването също да бъде забранено. Предложението терминът „пренощуване” да отпадне дойде от народния представител от Реформаторския блок Костадин Марков и бе подкрепено при гласуването от 85 гласа „за”. Изказване в подкрепа на отпадане на забраната за пренощуването направи председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той изрази мнение, че евентуалната забрана би дала възможност за злоупотреба от страна на длъжностните лица. „Да не забравяме, че има едно събитие, което може да бъде директно ударено с присъствието на термина „пренощуване”. Това събитие е уникално за България, събитието е Юлска утрин, или Джулай морнинг. Това събитие е още от времето на социализма и представлява чувството на несъгласие, и свобода”, коментира още Валери Симеонов.
По време на дебатите в пленарна зала пред сградата на Народното събрание се събраха десетки протестиращи против забраната за къмпингуване. Те определиха внесеното предложени като „безумие” и според тях то ще прогони българите да летуват в Гърция. Преди да бъдат гласувани промените, представители на протестиращите бяха поканени да се срещнат с народни представители от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. На срещата присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова. По време на дискусията тя поддържаше тезата, че опазването на плажовете не може да се осъществи ако се допуска паркирането на автомобили, безразборно поставени къмпинги и изхвърлянето на боклуци на плажовете. Това предизвика острата реакция на представителите на протестиращите, които поскаха наистина къмпингуването да бъде регламентирано, но съдържанието на терминът да бъде ясно изяснено. Едно от предложенията им включваше създаване на подробен устройствен план на Черноморското крайбрежие и едва тогава да бъдат обособени зони за защита.
Като друга важна промяна в закона може да се определи забраната за извършването на стопанска дейност върху морските плажове за природосъобразен туризъм.
Иван ЛАЗАРОВ

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *