България: журналист под обстрел в Сирия, продажба на бебета и гориво от „Ислямска държава“ – коментари в световните медии (Агенция „Фокус“)

Споделете в:

Четирима журналисти, представляващи България (Медия мост), Канада (CBC), Китай (оператор и кореспондент на телевизия „Феникс“) са ранени при артилерийски обстрел в северната сирийска провинция Латакия, предаде кореспондент на РИА Новости. Общо под обстрел са попаднали 33 чуждестранни журналисти, които били на журналистическа обиколка. Те посещавали селища, подписали споразумението за примирие и в които мирните жители вече се завръщали.
Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че в групата са били репортери от България (Медиа Мост), Великобритания (BBC), Гърция (MegaTV), Германия (N-24), САЩ (Associated Press), Китай (Феникс), Русия (РИА Новости), Италия (ASKA News), Испания (TV3,TVCope) и Канада (CBC).
Според информацията на Конашенков, обстрелът е дошъл откъм територии по границата с Турция.
„Стрелбата идваше от страна на границата с Турция, от района на селишето Дама в покрайнините а Идлиб“, каза той. По думите му, общо са били изстреляни осем снаряда, паднали на разстояние от 150 до 400 от журналистите. „В резултат журналистите са получили леки охлузвания“, допълва той.
Повсеместната бедност и корупцията, която засяга всички слоеве на българското общество, карат много семейства да продават новородените си деца в Гърция – феномен, който е въплъщение на отвратителна, но за съжаление актуална за целия свят реалност, коментира френското издание Аtlantico.
България, както и Румъния обаче не са единствените страни, които трябва да се справят с трафика на бебета и деца. В свой доклад през 2014 година агенцията на ООН за борба с наркотиците и престъпленията заяви, че малолетните са мнозинството от жертвите в Африка и Близкия изток. В страни като Индия, Египет, Ангола и Перу те представляват около 60% от жертвите.
Гориво – бензин и дизел, произведено от екстремистката организация „Ислямска държава“ (ИД), се продава на бензиностанциите в България, предаде ТАСС, като се позова на български медии.
„Във връзка с получения сигнал, сътрудниците на службата за борба с организираната престъпност и държавната агенция за национална сигурност провеждат масови проверки на бензиностанции в София и в още 15 области на страната, под наблюдение са повече от 50 търговски обекта“, уточнил представител на специалните служби, но отказал да коментира версията, свързана с ИД.
Причина за проверката са станали сателитни снимки, получени от Съединените щати и Русия, благодарение на които е разкрита схема за доставка на контрабанден бензин в България.
Европейският съюз отбеляза цялостен спад на процента на безработица в страните-членки. Данните на официалната статистическа агенция на ЕС – Евростат показват, че през януари 2016 г. безработицата в 28-те страни е била 8,9%. За равнение през декември 2015 г, е била 9,0%. Това е най-ниското равнище, което е регистрирано от май 2009 г.
Сред държавите-членки, най-ниските нива на безработица през януари 2016 г. са били регистрирани в Германия (4,3%), Чехия (4,5%), Малта и Обединеното кралство (и двете с 5,1%). Най-високо равнище на безработица се наблюдава в Гърция (24,6%) и Испания (20,5%).
България се нарежда на 14-то място с безработица от 8,6%. В сравнение с преди една година, нивото на безработица през януари 2016 г. е паднало в 24 държави-членки, включително и в България.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *