ДПС като трактовка (ОБЗОР)

Споделете в:

София. Образът на ДПС в политиката беше основен акцент в учредяването на новата партия на Лютви Местан – „ДОСТ”. Вече бившият лидер на Движението заяви, че за ДПС е започнало обратното броене. В същото време от ДПС заявяват, че партията е твърде висока летва за ренегатите.
След като на Бъдни вечер Лютви Местан бе изключен от ДПС, в събота се състоя Учредителното събрание на новосъздадената от него партия. Пред инициативния комитет за учредяването на партията „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ – ДОСТ Местан заяви, че новата партия ще обединява патриотите за гражданска либерална демокрация и ще разчита на гласовете не само на разочарованите от ДПС, а на всички български граждани. ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, обяви Местан.
Бившият лидер на Движението коментира, че то вече е изчерпано като модел, защото Ахмед Доган е отрекъл верния път, по който се е движело под неговото представителство – пътят на автентичния евроаатлантизъм. Според Местан почетният председател на ДПС е решил да сведе пронатовската му позиция до протурска и е внушил съмнения, чрез което е обслужил проруските настроения в българското общество. Местан допълни, че създава автентична либерална партия и няма никакви илюзии, че ще му е лесно.
Oт своя страна на отчетно-изборната конференция на ДПС-Велинград съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че е несъстоятелно ренегати, втора-трета употреба, които сами не могат да изброят партиите, през които са минали, да се опитват да се представят като автентични либерали, като за пореден път се опитват да осмислят съществуването си, съизмервайки се с ДПС. Той посочи, че ДПС е европейската либерална партия на България и тя не може да се изгради отново или да се подмени. Карадайъ отбеляза, че именно ДПС е проправила пътя на страната към пълноправното членство в НАТО. „ДПС беше създадена за да отстоява основните човешки ценности – правата и свободите на всички български граждани и независимо от предизвикателствата на времето, независимо от предателствата, остава, доказала своята национална значимост и отговорност. ДПС е твърде висока летвата, тези хора нямат ръста да я прескочат”, коментира съпредседателят на партията.
От ДОСТ да не си присвояват нещата, които ДПС постигна прeз всички тези 26 години, заяви за Агенция „Фокус” другоят съпредседателят на ДПС Рушен Риза. Той коментира изявлението на Местан,като посочи, че той може да говори много неща, но времето ще покаже доколко ще бъдат изпълнени със съдържание думите му, тъй като е трудно да се разбере кога е искрен. „До вчера величаеше ДПС и лидера Ахмед Доган, сега говори против ДПС. Това ми прилича на двуличие”, посочи Риза. По думите му може да има 401 партии, но системните, доказалите се партии, ги има в българския парламент и допълни, че сега няма да е по-различно от други опити за разцепление, които имаше в ДПС.
По-рано народният представител от ДПС Йордан Цонев определи учредяването на партията на Местан като опит за подмяна на ДПС и за присвояване на идеологията и електората на Движението. Депутатът отбеляза, че от ДОСТ се опитват да направят няколко подмени – първата е, че ДПС вече не е либерална партия, а втората – че ДПС не е евроатлантически ориентирана, а „проруска партия”. Той посочи, че не се чувства притеснен от учредяването на ДОСТ, но според него случващото се трябва да бъде обяснявано, защото не е безопасно за страната.
До сформирането на ДОСТ се стигна на извънредно заседание на Централния съвет на ДПС, проведено на 24 декември 2015г., когато бе решено Лютви Местан да бъде освободен от лидерския пост в ДПС и изключен като член на партия. Решението бе взето, след като в своя реч на новогодишното тържество на ДПС Ахмед Доган заяви, че партията се нуждае от преструктуриране с оглед на новата геополитическа обстановка и разкритикува Местан, като заяви, че с действията си той застава срещу националните интереси на България. Лидерството поеха Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза, а през април на националната конференция на ДПС трябва да стане ясен новият ѝ председател. На учредяването на ДОСТ присъстваха бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали, които последваха Лютви Местан след изключването му от партията.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *