Съдебната реформа – що е то?

Споделете в:

Целта на съдебната система във всяка държава е да осигури съхраняването на съответната обществно икономическа система посредством спазване на законите на страната, вкл. урегулиране на търговските, гражданските, административните, наказателните и пр. правоотношения.

В този смисъл правото и съдебната власт са консервативни, но и динамични системи, създаващи стабилност в отношенията и едновременно с това, отразяващи промените в обществените отношения, както и в нормотворчиството и правоприлагането.

Изхождайки от горното, с поставянето на т.нар. “съдебна реформа” като самоцел, се отклонява вниманието на гражданите на държавата от основните проблеми в съдебната система:

-липса на контрол върху съдиите и прокурорите;

-липса на хармонично законодателство;

-противоречие в съдебните решения по еднакви казуси;

-мудно правораздаване и пр.

Резултатът от тези проблеми е повсеместната корупция и липса на вяра в правораздавателната система. Това е един от основните елементи на унищожената държавност. Благодарение на липсващата държавност, използвайки като оръдие съдебната власт, управленският “елит”, по своята същонст- криминален, държи гражданите в подчиненост и извлича икономическия и градивния ресурс на нацията.

Не искаме да сме лоши пророци, но без справедливост в съда, обезправеният човек- жертва на престъпление, ще стане едновременно прокурор, съдник и палач.

 


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *