Ракът на панкреаса е четири различни болести, откриха учени

Споделете в:

Лондон. Учени са установили, че ракът на панкреаса е четири различни болести. Откритието проправя път към по-точни диагноза и лечение, пише The Guardian. Изследователите посочват, че пробивът ще позволи да се проучат нови терапии, тъй като в момента лекарите разполагат с ограничени познания и средства за справяне с болестта.
Около 8800 души се диагностицират с рак на панкреаса във Великобритания всяка година, като само 20 процента от пълнолетните пациенти оцеляват повече от година след поставяне на диагнозата. По-малко от 5 на сто живеят още пет години, а само един процент 10 години.
Изследването, проведено от екип от Университета в Глазгоу, е проучило 456 тумора на панкреасен рак и е установило, че заболяването има четири различни подвида. Проф. Гримънд, който ръководи екипа, казва, че вече има достъпни или в развойна фаза противоракови медикаменти, които биха могли да се насочат към разновидностите на заболяването.
Някои вариации се свързват, например, с мутации, имащи връзка с рака на дебелото черво и левкимията, които се третират с експериментални лекарства. “Това проучване показва, че е по-добре ракът на панкреаса да се разглежда като четири различни болести с различни проценти на оцелели, терапии и обуславящи генетични особености.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *