У. Еко: Mac е католически, MS-DOS – протестант

Споделете в:

/КРОСС/ Първият казва на потребителя какво да прави, вторият предвижда свободна интепретация на текстовете

През 1994 г. Умберто Еко пише в седмичната си рубрика в списание Espresso: „Никога не се е разсъждавало достатъчно около новата борба на религии, която променя тайно съвременния свят. Факт е, че светът вече се дели на потребители на компютри Macintosh и на потребители на компютри, съвместими с оперативната система MS-DOS. Мое дълбоко убеждение е, че Macintosh е католически, а DOS – протестантски. Даже напротив, Macintosh е католически контрареформистки и съдържа доста от ratio studiorum на йезуитите (от латински – учебен план. Документът, който официално установява правилата за формирането на йезуитите през 1599 г. – б.р.)
Той е весел, приятелски, примирителен, казва на потребителя стъпка по стъпка какво трябва да прави, за да достигне – ако не небесното царство – до момента на крайното принтиране на документа. Той е вероучителен. Същността на разкриването става посредством разбираеми формули и разкошни икони. Всички имат право на спасение.
DOS е протестантски, даже калвинистки. Предвижда свободна интерпретация на текстовете, изисква лични и изстрадани решения, налага тънка херменевтика, взема предвид като даденост, че спасението не е за всички. За да накараш системата да функционира, се изискват лични действия за интерпретация на програмата – далече от бароковото общество на ликуващите, потребителят е затворен в самотата на вътрешната си ярост.
Някои ще ми отговорят, че с преминаването към Windows вселената на DOS се е доближилa до контрареформистката толерантност на Macintosh. Да, вярно е, но Windows е нещо подобно на схизма от англикански тип, големи церемонии в катедралите, но и възможности за внезапни връщания към DOS, за да се променят голям брой неща на базата на странни решения: в крайна сметка духовници могат да стават и жени, и гей. Естествено, католицизмът и протестантството на двете системи нямат нищо общо с културните и религиозните позиции на потребителите. Човек обаче може да се запита дали в далечен период от време използването на една вместо на друга система не води и до дълбоки вътрешни промени.“
През 1999 г. Еко допълва есето си: „Междувременно нещата се промениха. Разните releases превърнаха Windows 95 и 98 в определено католическо-консервативен заедно с Mac. Факелът на протестантството премина в ръцете на Linux. Но опозицията остава в сила“.

Източник: CROSS Agency

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *