Евродепутатът Момчил Неков: Опазването на културното наследство трябва да залегне в политическия дневен ред

Споделете в:

София. „Опазването на културното наследство трябва да залегне в политическия дневен ред”. Това заяви евродепутатът от ПЕС/БСП Момчил Неков на организираната от него кръгла маса в ЕП на тема „Съвременно културно наследство в риск”. Това съобщиха от пресцентъра на евродепутата. Момчил Неков продължи, че политиките в областта на културата са преди всичко отговорност на националните правителства, но ЕС има за задача да допълва и подкрепя действията на държавите-членки в сферата на опазването и закрилата на културното наследство. Евродепутатът обясни, че тази подкрепа се осигурява чрез европейско финансиране за културно наследство, но за съжаление, информацията за него е твърде разпокъсана. В тази връзка Неков добави, че един от първите доклади, гласувани в комисията по култура, на която и той е член, отчита именно тези проблеми и предлага решения за преодоляването им. „В приетата резолюция настояваме за две основни неща. Първото е създаването на единен портал на ЕС, посветен на културното наследство, който да синтезира информация от всички програми на ЕС за финансиране в тази област. Второто е обявяването на Европейска година, посветена на културното наследство през 2018 г.”, посочи евродепутатът. Той изрази надежда, че тази инициатива ще даде положителен тласък на сектора и ще разкрие неговия икономически потенциал.
Момчил Неков заяви, че отвъд тези усилия, грижата за културното наследство остава на заден план, а финансовата и икономическата криза е принудила редица държави-членки да орежат средствата за опазването му. „Що се отнася до европейската публична политика, нещата стоят по сходен начин. Нито стратегията „Европа 2020“, нито плана за инвестиции в Европа, или така наречения план „Юнкер“, не посочват културата като приоритет, да не говорим за културно наследство”, каза още евродепутатът. Според него е време да започнем да променяме тези негативни тенденции. „От една страна, то е част от нашата идентичност, европейска, регионална и национална и ние имаме задължението да го съхраним, опазим и предадем на идните поколения. От друга страна, нашето наследство представлява стратегически ресурс за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж”, аргументира се Неков.
Дискусията се фокусира върху рисковете пред съвременното културно наследство и каква е неговата културна стойност, с какъв потенциал разполага и какви са предизвикателствата пред опазването му. Специално внимание бе обърнато на ролята на социалистическото културно наследство в пост-социалистическите държави, като в дискусията млади архитекти представиха своята визия за това как можем да освободим социалистическите паметници на културата от политическото напрежение, което ги обгражда и да им вдъхнем нов живот.

Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *