Бургас: Проект на Община Созопол предвижда в парка на „Санта Марина” да бъдат направени велоалея, еко пътеки и стена за скално катерене

Споделете в:

Созопол. Проект на Община Созопол предвижда в парка на „Санта Марина” да бъдат направени велоалея, еко пътеки и стена за скално катерене. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Бургас заместник-кметът на Община Созопол Петя Чапевова. Проектът ще търси финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Общината кандидатства по същата програма за закупуване на специализиран автомобил, оборудване и облекло за доброволните отряди за пожарогасене. „Подготвяме проект за соларни батерии за закрития басейн в училището в Созопол, който се използва много активно, а това ще намали разходите за ел. енергия”, уточни още тя.
По програмата право да кандидатстват имат и неправителствени организации. „Става дума за дейности, които са свързани с крепостната стена в Созопол, с археологическите разкопки, които са до църквата „Св. св. Кирил и Методий” и т.н. проекти за меки мерки т. е. основното в тях е организиране на събития и обмен на човешки потенциал и повишаване на добросъседството между нашите два народа. Основно ние си партнираме с каймаканството в Сюлеуглу, които имат също натрупан опит в предишни покани и изпълнение на договори по трансгранично сътрудничество”, обясни Чапевова. „Отделно нашето Тракийско дружество и Археологическият ни музей подготвят два меки проекта. Културният ни институт в последните години се сдоби, освен с Археологическия ни музей, и с обновената Художествена галерия и новия музей в Черноморец. Сега завършваме Център за изкуство и занаяти и Етнографски музей в Стария град. Те имат необходимост да бъде изградена една цялостна стратегия за тяхното управление. Заедно с това залагаме да направим една изследователска, по-задълбочена дейност във връзка с етнографията на района, за да се даде живот на Етнографския музей, който е обновен”, обясни заместник-кметът. Това са отделно още два проекта, уточни тя.
Виолета ТАСЕВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *