Министър Десислава Танева: Има възходяща тенденция при производството в почти всички отрасли в земеделието у нас (ОБЗОР)

Споделете в:

Пловдив. Има възходяща тенденция при производството в почти всички отрасли в земеделието у нас, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Международната селскостопанска изложба АГРА в Пловдив. Министърът съобщи, че 143 млн. лв. ще бъдат разплатени по мярката за необлагодетелстваните райони и по „Натура 2000”. Средствата ще бъдат изплатени на земеделските производители съгласно индикативния график на Министерството на земеделието и храните. По предварителните данни на министерството се отчита ръст в животновъдството, независимо от изключително трудната за стопаните 2015 година. Министърът посочи, че ръстът се забелязва в почти всички видове животни, с изключение на млечното говедовъдство. По думите на Десислава Танева, оценката за устойчивостта на ръста при производството в отделните сектори в земеделието ще се види в края на програмния период. Тогава ще се разбере също дали правилно са били избрани програмите за подпомагане на стопаните.
Министър Десислава Танева откри 25–та Международна селскостопанска изложба АГРА с пожелания за затвърждаване на тази тенденция на производство и по-добри приходи на стопаните. Танева отбеляза, че на тази изложба Селскостопанската академия предоставя на земеделските производители нови сортове и технологии, с които може да се подобри ефективността им. На изложението в Пловдив със свои разработки са представени 25 научни института и много опитни станции. През последните 5 години Селскостопанската академия е получила сертификат за 150 нови сорта.
Под егидата на Министерството на земеделието са четирите най-значими изложения, включени във форума– Международната селскостопанска изложба „Агра“ със специализираната изложба „БиоАгра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“ – за оборудване за хотели, ресторанти и търговски обекти. В рамките на инициативата са също „Апи България“ – изложение за пчеларство, и „Вкусове от Италия“ – за храни и вина.
Цветана ТОНЧЕВА

Източник: www.focus-news.net

Снимка: АгроПловдив


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *