Българските превозвачи няма да пропускат земеделска продукция, ако гръцката страна не разреши кризата по границата (ОБЗОР)

Споделете в:

От понеделник българските превозвачи няма да пропускат земеделска продукция от гръцка и от македонска страна, ако южната ни съседка трайно не реши кризата по границата. Ще бъде блокирана земеделската продукция от и за България, както и минаваща като транзит. От бранша предупредиха търговците, за да не бъдат изненадани, за да не изхвърлят стока, която са платили. Българските превозвачи възнамеряват и да блокират българо-гръцката граница и по време на празниците, като ще освобождават само 5 часа на денонощие за преминаване. Превозвачите предупредиха всички, които смятат да пътуват до Гърция от 30 април до 7 май, да си направят сметка така, чеда имат предвид, че ще чакат да влязат в страната най-малко 15 часа, като блокади ще има и от 15 юли до 15-20 август.
Председателят на БАСАТ Миролюб Столарски посочи, че при блокада по празниците гръцките фермери може би ще разберат какво значи да имат щети и да няма кой да ги компенсира. Според него, ако тогава гръцките фермери поискат компенсации от ЕС и им бъдат дадени такива, съюзът ще покаже, че има „двоен аршин“ – едни за галените деца Гърция и едни за тези, които си изкарват с труд парите. Министърът на транспорта Ивайло Московски поясни, че българските превозвачи са декларирали контраблокадата, за да се избегнат всякакви спекулации и по-нататъшни коментари за кризи, затруднение при леките автомобили, автобусите и движението на хора. Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки.
Българската страна ще настоява да се разработи нов тип документ, който да е адекватен при кризи като тази с блокадата на българо-гръцката граница. Разработването му би могло да стане в рамките на тази година, заяви министър Московски. По думите му ЕК няма реално работещ документ за решаване на подобен тип кризи и инициативата за неговото създаване ще дойде от България, за да може ЕК да реагира бързо и да се намества в подобни ситуации. Московски припомни, че след нотификации от страна на България за тези кризи от 2009 до 2016 г. включително не е имало никаква реакция от страна на ЕК. От министерството на транспорта и от министерството на външните работи са изпратени писма до всички държави в ЕС с предупреждение, че има затруднения в преминаването през пунктовете на българо-гръцката граница, за да преценят дали да насочват трафика в тази посока.
Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че отношенията ни с Гърция са изграждани 25 години и няма да бъде позволено на 100-200 гръцки фермери да съсипят този труд. Той посочи, че страната ни е предприела действия и ще продължава да предприема такива в многостранен и в двустранен план, за да може да бъде постигнат механизъм за трайно решаване на проблема с блокадите на българо-гръцката граница. Според министър Митов в такива случаи страната, която ги е предизвикала, трябва да изплати обезщетения и компенсации. Външният министър посочи, че на нито един министър не му е работа да преговаря с гръцки фермери, но за да бъдат защитени интересите на превозвачите и на хората, които пътуват към Гърция, министрите са отишли на границата, за да направят възможното от наша страна. Даниел Митов каза още, че България в момента стои изключително стабилно, както на Балканите, така и в ЕС. По думите му се оценяват усилията на страната ни по отношение на бежанската криза, както и заетите позиции, с които практически се пази целостта на ЕС и на Шенген. Българските власти се опитват да реагират спокойно и хладнокръвно без да развалят отношенията със съседните страни, допълни Даниел Митов.
Биляна ИВАНОВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *